’t Oude Raadhuis (1885)

Functie:

Kantoorpand

Adres:

Raadhuisstraat 100, Alphen aan den Rijn

Status:

Kantoorgebouw

 


 

Dit is het oude raadhuis van de gemeente Aarlanderveen. Aarlanderveen bestond uit 2 kernen: het huidige Aarlanderveen en deel aan de Lage Zijde, waar dit raadhuis eind 19e eeuw gebouwd werd. Het wordt gekenmerkt door de klassieke symmetrische opbouw. Nadat Aarlanderveen in 1918 onderdeel werd van Alphen aan den Rijn is het steeds in gebruik gebleven als kantoor.

 

Aarlanderveen bestaat niet meer als een zelfstandig dorp, maar is sinds 1918 opgenomen in de gemeente Alphen aan den Rijn, tezamen met Oudshoorn en Alphen.
Het dorp Aarlanderveen bestond uit twee delen. Het ene deel, het eigenlijke dorp, was midden in de polder gelegen en het tweede deel lag aan de rechteroever van de Oude Rijn, aan de zogenaamde Lage Zijde, tegenover het dorp Alphen wat aan de linkeroever van de Oude Rijn lag, de zogenaamde Hoge Zijde.
Aarlanderveen had vanaf 1885 tot 1918 een eigen Raadhuis, waarnaar de Raadhuisstraat ook vernoemd is. In 1918 is de gemeente Aarlanderveen samen met de gemeente Oudshoorn opgegaan in de gemeente Alphen aan den Rijn. Van 1918 tot 1939 is het gebouw nog in dienst geweest van de nieuwe gemeente voor raadvergaderingen en het kantoor van de gemeenteontvanger.
 
Het gebouw wordt gekenmerkt door de klassieke symmetrische opbouw met een centrale middenpartij ter accentuering van de entree en een bekroning van het dak met een torentje.
De gevels zijn versierd met spekbanden en de ramen zijn getoogd en het toogwerk voorzien van sluitstenen die de rijkheid van de gevel benadrukken. Ook de gootlijsten zijn rijk versierd.
 
Na 1939 is het pand in gebruik als kantoorgebouw en later uitgebreid met een moderne kantoorvleugel, via een loopbrug verbonden met het oude Raadhuis. Dit nieuwe deel is inmiddels verbouwd tot appartementencomplex: het nieuwe Raadhuis. In 2013 is het oude Raadhuis getransformeerd naar een appartementencomplex.