Synagoge Samuel Aardewerksteeg

Functie:

Voormalige Synagoge, huidig gebruik Remonstrantse kerk

Adres:

Samuel Aardewerksteeg, Alphen aan den Rijn

Status:

Rijksmonument

 


 

Op deze plek werd in 1833 de eerste Alphense sjoel gebouwd door de Nederlands Israëlitische Gemeente. De bouw werd mogelijk gemaakt door een naar Amerika geëmigreerd gemeentelid. De Joodse gemeenschap bestond op dat moment uit zo’n 170 mensen.Het oorspronkelijke gebouw brandde in 1896 af. Het huidige gebouw werd direct in 1896 weer opgebouwd.

 

Na de Tweede Wereldoorlog waren er vrijwel geen Joden meer in Alphen. De Joodse gemeente in Leiden verkocht het gebouw als rechtsopvolger van de Alphense Joden aan de Remonstrantse Kerk, die er sindsdien gebruik van maakt. De entree is toen vernieuwd, maar verder is zoveel mogelijk het oorspronkelijke interieur in takt gebleven.
In 1980 werd onder de vloer een Chanoeka (9 armige kandelaar) gevonden. Uiteindelijk is deze in 1991 naar het Yad Vashem museum in Jeruzalem gebracht.

De Samuel Aardewerksteeg heette oorspronkelijk Jodenkerksteeg. Samuel Aardewerk was de laatste voorganger van de Joodse gemeente in Alphen aan den Rijn. Sinds 2000 is het gebouw een Rijksmonument.