Molen de Eendracht

Functie:

Industrie- en poldermolen, nog in gebruik als korenmolen

Adres:

Gouwsluisseweg 46, Alphen aan den Rijn

Status:

Rijksmonument

 


 

Korenmolen De Eendracht is in 1752 gebouwd in Zaandam. Sinds 1898 staat de molen in Gouwsluis. Tot 1955 draaide de molen productie op de wind. Na een periode van verval wordt de molen sinds de jaren 70 gedraaid door vrijwilligers. In de houten winkel op het voorterrein worden de gemalen graanproducten op zaterdag verkocht.

 

Korenmolen de Eendracht is een korenmolen met een stellinghek, die in 1898 overgeplaatst uit Zaandam, alwaar hij in 1752 als “De Twee Gebroeders” was gebouwd. De Eendracht ligt in de buurschap Gouwsluis aan de zuidzijde van de Rijn. De onderbouw van de molen bestaat uit achtkantige stenen, de bovenbouw is van hout, met leiden gedekt.
Van 1923 tot 1973 was Bram Walraven eigenaar van de molen. Hij was zeer vooruitstrevend. In de molen en pakhuizen waren elevatoren, luiwerken, transportgoten en -schroeven aangelegd, zodat transport op wind of mechanische kracht kon plaatsvinden.
De Eendracht was een productiemolen en ook op dagen dat er geen wind was moest er gemalen worden. Hiertoe werd er een stoommachine geplaatst. Op gegeven moment werd deze vervangen door een electromoter. Deze dreef drie koppels stenen aan die beneden in de molen opgesteld stonden. Kort daarna is deze vervangen door een tweecilinder dieselmotor van 60 pk, van motorfabriek “de Industrie”, die op steenworp afstand van de molen stond.
Tot circa 1955 is de molen op windkracht in bedrijf geweest, daarna heeft de molen op vrijwillige basis tot circa 1970 af en toe gedraaid. Toen was de staat van onderhoud zeer slecht. Na een grote restauratie in 1973/1974 kwam de molen op vrijwillige basis opnieuw in bedrijf. Er werd veel gedraaid en gemalen. In 2007 is de kap er af gehaald en intensief hersteld. Ook zijn delen van de kop weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.
De industrie dieselmoter in de onderbouw werd in 1984, na jaren te hebben vastgezeten opnieuw gangbaar gemaakt. De motor is vrijwel elke zaterdag in bedrijf en wordt naar wijlen Bram Walraven “de oude Bram” genoemd. In de houten winkel op het voorterrein worden de gemalen graanproducten op zaterdag verkocht.
Voor meer informatie: https://www.molen-de-eendracht.nl/molen/geschiedenis