Schoutenhuis

Functie:

Lunchroom

Architect (restauratie):

TAK Architecten

Adres:

Julianastraat 4

Status:

Gemeentelijk monument

 


 

Het Schoutenhuis is een van de oudste gebouwen van Alphen. Het is een fraai gemeentelijk monument, met authentieke onderdelen die uit 1640 dateren. Het pand ligt op de hoek van de Julianastraat (de vroegere dorpsstraat) en het Omloopkanaal bij de Hofbrug, op een unieke locatie in het stadscentrum van Alphen aan de Rijn. Het Schoutenhuis doorstond oorlogen en bezettingen en was in 1795 de ambtswoning van de bekende schout Pieter Dozy. Ook gaat het verhaal dat Peter Stuyvesant op doorreis in het Schoutenhuis heeft gelogeerd.

 

Historie

Het huis kent een roemruchte historie. Ooit was het in gebruik als meisjeshuis. Eén van de meisjes trouwde vanuit het pand met Peter Stuyvesant, de gouverneur van het toenmalige Nieuw Amsterdam, nu beter bekend als New York. Het Schoutenhuis is de afgelopen eeuwen talloze malen verbouwd en uitgebreid. Vanaf circa 1680 is door uitbreidingen en door een samenvoeging rond 1750 een U-vormige plattegrond ontstaan. Tussen eind 18de en midden 19de eeuw hebben diverse Alphense schouten in dit huis gewoond. De binnenplaats heeft men in 1968 volgebouwd.

 

Restauratie

In 2005 heeft de stichting Tot Behoud van Alphens Erfgoed het Schoutenhuis aangekocht en geld ingezameld voor de kostbare restauratie. Woningcorporatie wonenCentraal en Stichting Ipse de Bruggen zijn de initiatiefnemers van de Stichting Vrienden van het Schoutenhuis. Deze stichting huurt de benedenverdieping van het Schoutenhuis, waarin de lunchroom gevestigd. Hier werken mensen met een lichte verstandelijke beperking die de klanten gastvrijheid bedienen.