Oude Raadhuis

Functie:

Gemeentehuis

Architect:

C.J. Blaauw

Adres:

Burgemeester Visserpark 28 – 32

Status:

Rijksmonument

 


 

Burgemeester Visser had na het samenvoegen van Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn plannen voor een nieuw Raadhuis. Bij zijn sterven in 1934 liet hij voldoende vermogen achter voor het onderhoud aan het Burgemeester Visserpark en de bouw van een nieuw raadhuis.

 

Opzet

De Haarlemse architect C.J. Blaauw (ook bouwmeester van de herbouw van het Leidse Stadhuis) had gekozen voor een streng symmetrisch ontwerp: Een ruime hal met trappenhuis verdeelde het gebouw in twee helften, een administratief- en een representatief gedeelte. De bouwstijl vertoonde een sterke verwantschap met de Oud-Hollandse architectuur. In het kader van de werkverschaffing werden zoveel mogelijk Alphense arbeiders bij de bouw ingeschakeld.

 

Indeling

In het souterrain is ruimten voor een stempellokaal, het bureau steunverlening, de politie, het archief. Ook werden hier monsters van bouwmaterialen en tekeningen opgeslagen. De begane grond werd gedomineerd door een ruime hal en trappenhuis, uitgevoerd in verschillende soorten marmer. In de rechter vleugel bevind zich de trouwzaal met aansluitend een commissiekamer. Deze commissiekamer is later bij de trouwzaal gevoegd. Verder waren er de kamers van de burgemeester en de eerste wethouder. In de linkervleugel bevonden zich de afdeling bevolking en de kamers van de inspecteur van politie en de gemeenteontvanger. Op de eerste verdieping lag zeer centraal de raadzaal. Deze was met Honduras-mahonie betimmerd en had een geweven wandbespanning.