Fietsappel

Functie:

open fietsenstalling voor 970 fietsen

Architect:

Wytze Patijn / Kuiper Compagnons

Adres:

Dwarsligger

 


 

De fietsappel is één van de meest bijzondere fietsenstallingen van Nederland. Geïnspireerd door een surrealistische dagbladillustratie van een geschilde appel ontwierp Wytze Patijn van Kuiper Compagnons een stalen constructie die oogt als een geschilde appel. Hiermee kreeg Alphen er een bijzondere landmark bij.

 

De fietsappel is een open stalen constructie die de vorm heeft van een appel. Binnenin loopt een spiraalvormige hellingbaan met bijna 1000 fietsenrekken omhoog. De gehele constructie is 15,5 meter hoog en heeft een doorsnede van 27,5 meter. De verdiepingshoogte is overal 2,8 meter. Omdat de diameter van de vorm steeds veranderd is het hellingspercentage wel overal verschillend.

De binnenzijde is opgebouwd uit negen kolommen. De buitenzijde van de fietsappel bestaat uit een constructief dragend vakwerk. Dit vakwerk bestaat uit rechte buizen in de vorm van driehoeken. In totaal spreken we over 225 driehoekige elementen. Het gebruik van rechte buizen was noodzakelijk aangezien de constructie anders niet dragend zou zijn en tevens was het gemakkelijker om het gaas te spannen tussen rechte vlakken.

Het gaas is speciaal geproduceerd. Dit heeft Dutch Design House/ De Makers Van, in India laten produceren. In het gaas werk zijn grote vlindermotieven verwerkt. Van Tuyl vertelt dat het concept van de vlinders in het patroon, geëvolueerd is uit het rups-appelidee.

Via twee trappen aan de binnenkant, die in tegengestelde richting lopen als de hellingbaan, kan men zich omhoog en omlaag bewegen. De trappen zijn stap voor stap geproduceerd en opgebouwd, in verband met de complexe ronde vorm. Via de bovenkant van de fietsappel zijn de trappen, in de constructie  naar binnen gehesen en daarna bevestigd.

De fietsrekken voor de appel zijn tevens speciaal ontwikkeld. Je rijdt je fiets als het ware in het rek in plaats van je fiets te moeten tillen. Door de ronde vorm en de verschillende hellingen is bijna elk rek uniek.

Als finishing touch het steeltje bovenop de appel. 2×8 Trekstangen houden hem op zijn plek. De daaroverheen gebogen buizen hebben geen functie. Het blaadje fungeert als windvaan.