Christelijke HBS (1939)

Functie:

Schoolgebouw

Architect (restauratie):

W. Verschoor

Adres:

Burgemeester Visserpark 19

Status:

gemeentelijk monument


 

Dit gebouw is gebouwd als Christelijke HBS (de voorloper van het Groene Hart Lyceum) in 1939. Het schoolgebouw is een ontwerp van architect Willem Verschoor en past geheel in de sfeer van de Nieuwe Haagse School; pontificaal baksteengebruik, royaal en statig, deuren met zwaar hang- en sluitwerk. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd en verbouwd tot luxe appartementen.

Hier werd de jeugd van Alphen aan den Rijn en verre omtrek gevormd en opgeleid. Dat ook toen niet alle leerlingen even braaf waren, daarvan getuigt nog steeds het gebouw.

De ingangspartij van het gebouw had twee ronde uitbouwen waarin ’s avonds als er in de school iets gaande was, gedempt licht brandde achter gekleurd glas-in-lood. Voor schoonmaak en onderhoud konden de scharnierende raampjes geopend worden. Tijdens een woelige morgenpauze deed een opstandige leerling de raampjes open, gooide er wat rotjes met brandende lont in en sloot de venstertjes. Daarna een klap, rook, veel glas en lood, maar nu in brokken. En daarom detoneren lichtrode gewone bakstenen al jaren de gleuven tussen de stenen banden. De wandaad is verjaard, maar de ereschuld is gebleven, en we hopen dat bij de renovatie van het complex deze melancholieke parels van de oude school terugkeren.