Rondvaarten over de Oude Rijn op Open Monumentendag zaterdag 14 september

Op zaterdag 14 september is het landelijke Open Monumentendag. In Alphen aan den Rijn is een flinke hoeveelheid monumenten van binnen te bekijken. De Monumentendag valt dit jaar bovendien tegelijk met de Oldtimerdag, waarop rijdende monumenten te bewonderen zijn. Een extra goede reden voor een bezoek!

CAS gaat dit jaar varen over de Rijn, door het oude centrum. De Rijn is immers het oudste en grootste monument van Alphen en geeft al eeuwen structuur aan onze stad. De Rijn is zeer bepalend geweest in het ontstaan en de groei van Alphen en krijgt nu steeds meer een centrale plek bij de toekomst van deze stad. Maar ken je de Rijn eigenlijk wel echt? En hoe ziet Alphen er uit vanaf de Rijn?

Met deze rondvaart van Aar via Rijn naar Heimanswetering neemt CAS Alphen, het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw, je mee over de Rijn langs nieuwe ontwikkelingen, bijzondere monumenten, historische plekken die een nieuwe bestemming kregen. We staan stil bij wat er was, wat er is en wat er zou kunnen zijn. En hoe dat zo gekomen is.

Je ziet de achterkanten van bekende Alphense straten en gebouwen en zult je verbazen over hoe Alphen er vanaf het water uitziet. Soms prachtig, soms schokkend, soms vol mogelijkheden. Maar altijd interessant en vol mooie verhalen.

In 2018 voeren we precies de andere kant op. Een mooie gelegenheid om nu de rest van het Alphense centrum te verkennen!

Elk kwartier vertrekt er een boot met onze gidsen vanaf de monding van de Aar in de Rijn, bij de Aarbrug tussen Hooftstraat en Mandersloostraat. In de rondvaart van ruim een half uur uur ervaar je Alphen volledig anders dan je gewend bent.

Het opstappunt is bij Koeien en Kaas, vlakbij het prachtige historische Nutsgebouw.

De boten gaan richting de Oudshoornse Kerk en weer terug. In en rond de Hooftstraat is op hetzelfde moment de Oldtimerdag tussen De Heul en de Hooftstraat.

Aanmelden kan alleen ter plekke, uiteraard is toegang ook voor deze rondleiding gratis.

De boten varen op zaterdag 14 september tussen 11.00 en 15.00 uur.