Inleiding film “DEPOT – Reflecting Boijmans”

Documentaire over de bouw van het Depot van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Voorafgaand aan de film op dinsdag 7 november verzorgt CAS Alphen (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Alphen) een inleiding. Kaart verkoop gaat via parkvilla.

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex.
Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30. Maas en Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

DEPOT – Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) over de kunst van het stierenvechten en Lágrimas negras (1998), over een Cubaanse band op leeftijd. Ze maakte ook de documentaire Conducting Boijmans (2015). (Bron: IFFR). De film ging in januari van dit jaar in wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een eindigde hoog in de top van publieksfavorieten.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren