Alphense Bruggenrun donderdag 22 juni

Donderdagavond 22 juni vindt alweer de 4e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met 2 afstanden: 10 km (14 bruggen) en 6 km (11 bruggen).

Nieuw bij deze editie is de wandeltocht onder leiding van gidsen van CAS (het Alphense Centrum voor Architectuur en Stedenbouw), over een aantal bruggen en langs de Hoge en Lage Zijde in het oude centrum van Alphen.

De Bruggenrun en -wandeltocht start donderdagavond 22 juni om 20.00 uur vanuit Hendrick’s Pub (Prins Hendrikstraat 119 in Alphen a/d Rijn). Ook de finish is in Hendrick’s Pub. Inschrijven kan op de avond zelf tussen 18.00 en 19.45 uur. Deelname is gratis, donaties voor het Alphense Samenhuis worden zeer op prijs gesteld.

Rondom de Bruggenrun is het extra leuk in Hendrick’s Pub: om 18.00 uur begint de Hawaii-preparty in zomerse sferen met o.a. een cocktailbar en hapjes, ook leuk en lekker voor niet/sporters. Na afloop blijft het voor deelnemers en toeschouwers nog lang gezellig met de Hawaii-afterparty.

Deze Bruggenrun wordt georganiseerd door Alphen a/d Run, CAS Alphen en Hendrick’s Pub in een bijzondere samenwerking tussen horeca, sport en stadshistorie. Het goede doel van deze editie is het Alphense Samenhuis.

Prestatie
De 10 kilometertocht voert over 14 bruggen en kent een relatief groot aantal hoogtemeters. Het parkoers is bochtig en technisch met zelfs een enkele trap. Hetzelfde geldt voor de 6 km: een leuke route door het centrum, met veel bochten en hellingen. De Alphense Bruggenrun is de hardlooptocht met de hoogste brugdichtheid van Nederland: anderhalve brug per kilometer. Dit is echt nergens anders te vinden!

Wandelaars lopen een vergelijkbare maar iets kortere route (4 km). De gidsen zorgen voor een goed wandeltempo, afgewisseld met interessante uitleg over gebouwen, straten en bruggen in het Alphense centrum. Zo leer je je stad van een andere kant kennen.

Om 20.00 luidt de bel voor de start. Inschrijven is gratis en kan ter plekke in Hendrick’s Pub, van 18.00 tot 19.45 uur. Een Bezem(er)fietser begeleidt de tocht. Na afloop is er sportdrank en een warm welkom voor de deelnemers. En natuurlijk de beroemde afterparty!

Zwoele zomeravondsferen
De midzomereditie is vanwege de langste dag van het jaar in Hawaiiaanse sferen. Vanaf 18.00 is er een barbecue aanwezig. Voor toeschouwers verzorgt Hendrick’s een cocktailbar. Na afloop ook voor deelnemers natuurlijk. Zo maken we optimaal gebruik van de zwoele Alphense zomeravonden.

De start van de Bruggenrun is letterlijk IN de pub. Waar vind je dat nou? Als de barman de bel luidt gaat de loop van start. Onderweg passeer je vrijwel elke kroeg in Alphen. En dat blijken er behoorlijk wat te zijn! Misschien is de Bruggenrun wel de hardloopwedstrijd met de hoogste kroegdichtheid van Nederland. Vanaf de terrassen juichen toeschouwers je onder het genot van een witbier of rosé toe.

De deelnemer met de meest Hawaiiaanse aankleding krijgt de felbegeerde sfeerbokaal. Daarnaast zijn er een aantal verrassingsprijzen te vergeven. Na de tocht is er een afterparty in Hendrick’s, waar deelnemers en publiek de spierpijn kunnen verzachten met cocktails, witbier en hapjes. Ook de muzikale omlijsting is uiteraard in speciale Bruggenrunsferen.

Bruggen
De route van de Bruggenrun is uniek: in 10 kilometer passeer je 14 bruggen en steek je 9 keer de Oude Rijn over. De tocht voert over de oude dijkstraten van Gouwsluis, Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn. Je passeert de monumentale Hefbrug, de verbindende Swaenswijkbrug, de altijd geopende Alphense brug, de wereldbekende Julianabrug en de kuitenbijtende modernistische Albert Schweitzerbrug. Onderweg kom je ook minder bekende bruggen tegen als de Hofbrug en Postbrug, de vroegere toegangspoorten naar Alphen, en de spiksplinternieuwe Aarbrug die Oudshoorn met Aarlanderveen verbond en nu kenmerkend is voor de vernieuwing van de Lage Zijde. En gewone, onopvallende Alphense bruggen als de Steekterbrug, Oranje Nassaubrug en Oosthoekbrug.

De route voert bovendien langs een groot aantal Alphense monumenten en kent misschien wel het hoogste aantal monumenten per afgelegde kilometer. Tijdens de wandeltocht onder leiding van gidsen van CAS Alphen leer je nog veel meer over de achtergronden van de gebouwen en bruggen in het Alphense Centrum.

Goed doel: Samenhuis
Deelname aan de Bruggenrun is gratis. Maar we verbinden ons wel altijd aan een goed doel: dit keer is dat het Alphense Samenhuis, dat goed werk doet in de Alphense gemeenschap. Donaties worden zeer op prijs gesteld.

logo alphense bruggenrun

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren