Zwembadcomplex AquaRijn (2012)

Functie:

Zwembadcomplex en appartementen

Adres:

Cantharel 10, 2403 RA Alphen aan den Rijn

Architect:

Mark Feron / AGS architecten

 


 

In de accommodatie zijn een zwembad ( 4.830m²), een openbare parkeergarage voor 175 parkeerplaatsen, 36 appartementen en commerciële ruimten (890m²) ondergrbracht.

 

Na een verwoestende brand van het voormalig zwembad ‘de Thermen’ is een nieuwe hoogwaardige zwemvoorziening ontwikkeld waarin tevens op nationaal niveau waterpolo gespeeld moest kunnen worden. Opvallend is het zwevende perron dat 4m boven het maaiveld uitkraagt en de strekmetalen gevelbekleding. Het 10 baans bassin meet 35x25m en kan middels een verticaal afzinkbare hefwand worden gesplitst in een 25m wedstrijdbad en een 10m doelgroepenbad. In beide baden zijn tevens beweegbare bodems aanwezig.

Alle maatregelen met betrekking tot duurzaamheid zijn aanwezig; WKO, WKK, zonneboiler, PV-cellen, warmtepompen, CO2 en RV sturing op de luchtbehandelingskasten, etc.
Bijzonder is de in het glas geïntegreerde zonwering. Parkeren gebeurt deels onder het bassin.

Doordat het gebouw meerdere functies bekleedt, is gekozen voor verschillende constructiemethodes. De lange zijde van de zwemhal is middels een 48 meter overspannend vakwerk kolomvrij, waardoor het perron vrij boven het buitenwater uitkraagt. Het bouwdeel met kleedkamer, techniek en horeca spant 16 meter kolomvrij, middels vakwerkliggers die opgenomen zijn in scheidingswanden.
De verdiepingsvloeren bestaan uit breedplaatvloeren. Alle dragende wanden van het zwembad worden uitgevoerd in prefab betonnen wanden inclusief de liftschacht. In de kelder worden de kolommen geprefabriceerd. Door veel te werken met prefab materiaal, werd de bouwtijd beperkt.

Het dak van het zwembad bestaat, vanwege de grote overspanning uit een stalen constructie. De buitengevel van het zwembad is een aluminium vliesgevel met isolerende beglazing.
In de kolomvrije parkeerkelder zijn tweelaags 175 parkeerplaatsen ondergebracht. Op het split level deel van de parkeerbak werden in tweede instantie, met een grote ontwerpvrijheid in draagstructuur, circa 36 appartementen ontwikkeld. De appartementen kijken fraai uit over het water van de dijksloot.