Zonnebloemschool

Functie:

School (nu woning)

Architect (restauratie):

Alphense architecten: W.B. Kroon en W. Brouwer

Adres:

Jongkindt Coninckstraat 36

Status:

Gemeentelijk monument

 


 

De Zonnebloemschool is een schoolgebouw uit 1931. Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Haagse school. Deze stijl is te herkennen aan de horizontale lijnen van de goot en de betonnen banden. Ook het rijk gedetailleerde metselwerk, veelal in kettingverband, is kenmerkend voor deze stijl. Het gebouw is recent gerenoveerd en verbouwd tot woonhuis.

 

Historie

Op 3 april 1928 krijgt Alphen de eerste school voor buitengewoon onderwijs. Als locatie voor deze Koningin Emmaschool wordt gekozen voor gebouw Concordia. De in de volksmond vaak ‘achterlijke school’ genoemde Koningin Emmaschool begint met 29 leerlingen. In 1930 ontstaan reeds de eerste plannen voor nieuwbouw. Dit resulteert in een schoolgebouw aan de Jongkindt Coninckstraat. Op 14 oktober 1931 verricht de toenmalige burgemeester Lovink de officiële opening.

In het jaar 1957 wordt een vleugel aan de noordzijde bijgebouwd. Het oude deel heet voortaan Zonnebloemschool, de afdeling voor moeilijk lerende kinderen. Het nieuwe gedeelte behoudt de naam Koningin Emmaschool, afdeling voor zeer moeilijk lerende kinderen. De Zonnebloemschool blijft groeien en telt begin 1961 zo’n 130 leerlingen. In 1968 verhuist de Koningin Emmaschool naar de Nachtegaalstraat, waardoor de Zonnebloemschool meer ruimte beschikbaar heeft. Het blijkt niet genoeg en in 1978 krijgt de school een nieuwe vleugel met gymzaal. (waar nu de nieuwe woningen staan)

Renovatie

In 1997 stopt de Zonnebloemschool als zelfstandige school, daarna deed het gebouw dienst als praktijkschool van het Groene Hart Lyceum. In 2007 vertrok het Lyceum en kocht Tako Tromp het pand met erf. De nieuwbouw van 1957 aan de zijkant en 1978 aan de achterkant werden verwijderd en maakten plaats voor woningen. Het oorspronkelijke gebouw werd met passie gerestaureerd en doet nu dienst als woning voor Tromp en zijn gezin.