3e Alphense Bruggenrun op donderdag 15 december

Dlogo alphense bruggenrunonderdag 15 december vindt de 3e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met 2 afstanden: 10 km (14 bruggen) en 6 km (11 bruggen). Wandelaars wandelen 4 km over 7 bruggen. Deze speciale wintereditie is extra sfeervol en verlicht.

De Bruggenrun start donderdagavond 15 december om 20.00 uur vanuit Hendrick’s Pub (Prins Hendrikstraat 119 in Alphen a/d Rijn). Ook de finish is in Hendrick’s Pub.Inschrijven kan op de avond zelf tussen 18.00 en 19.45 uur. Deelname is gratis, donaties voor Alpe d’Huzes worden zeer op prijs gesteld. Verlichting is verplicht. Deze Bruggenrun wordt georganiseerd door Alphen a/d Run, CAS Alphen en Hendrick’s Pub in een bijzondere samenwerking tussen horeca, sport en stadshistorie. Meer informatie is te vinden op www.bruggenrun.nl, www.casalphen.nl en op Facebook (“Alphense Bruggenrun”).

Sfeer
De wintereditie van deze tocht is extra sfeervol. Vanaf 18.00 is ebruggenrun 8-9-16r bij Hendrick’s een foodtruck met erwtensoep en broodjes worst aanwezig. Voor toeschouwers heeft Hendrick’s een aantal goede bockbieren en IPA’s klaar staan. Na afloop ook voor deelnemers natuurlijk.
De start van de Bruggenrun is letterlijk IN de pub. Waar vind je dat nou? Als de barman de bel luidt gaat de loop van start. Onderweg passeer je vrijwel elke kroeg in Alphen. En dat blijken er behoorlijk wat te zijn! Misschien is de Bruggenrun wel de hardloopwedstrijd met de hoogste kroegdichtheid van Nederland. Het Alphense centrum is in sfeervolle kerstverlichting gehuld. Vanaf de verwarmde terrassen juichen toeschouwers je onder het genot van een glühwein toe. Verlichting onder het rennen is verplicht en voor de mooist opgetuigde deelnemer is een prijs beschikbaar.

Na de tocht is er een afterparty in Hendrick’s, waar deelnemers en publiek de spierpijn kunnen verzachten met snert, borrelhapjes en (bock)bier. Speciaal samengestelde muziek over rennen, bruggen en rivieren maakt de avond verder af.

Prestatie

De 10 kilometertocht voert over 14 bruggen en kent een relatief route bruggenrungroot aantal hoogtemeters. Het parkoers is bochtig en technisch met zelfs een enkele trap. Hetzelfde geldt voor de 6 km: een leuke route door het centrum, met veel bochten en hellingen. Wandelaars lopen een vergelijkbare maar iets kortere route.De Alphense Bruggenrun is de hardlooptocht met de hoogste brugdichtheid van Nederland: anderhalve brug per kilometer. Dit is echt nergens anders te vinden. Om 20.00 luidt de bel voor de start. Inschrijven is gratis en kan ter plekke in Hendrick’s Pub, van 18.00 tot 19.45 uur. Een Bezem(er)fietser begeleidt de tocht. Verlichting is verplicht. Na afloop is er sportdrank en een warm welkom voor de deelnemers. En natuurlijk een afterparty.

Historie
De route van de Bruggenrun is uniek: in 10 kilometer passeer je 14 bruggen en steek je 9 keer de Oude Rijn over. De tocht voert over de oude dijkstraten van Gouwsluis, Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn. Je passeert de monumentale Hefbrug, de verbindende Swaenswijkbrug, de altijd geopende Alphense brug, de wereldbekende Julianabrug en de kuitenbijtende modernistische Albert Schweitzerbrug. Onderweg kom je ook minder bekende bruggen tegen als de Hofbrug en Postbrug, de vroegere toegangspoorten naar Alphen, en de spiksplinternieuwe Aarbrug die Oudshoorn met Aarlanderveen verbond en nu kenmerkend is voor de vernieuwing van de Lage Zijde. En gewone, onopvallende Alphense bruggen als de Steekterbrug, Oranje Nassaubrug en Oosthoekbrug.

De route voert bovendien langs een groot aantal Alphense monumenten en kent misschien wel het hoogste aantal monumenten per afgelegde kilometer. In het donker zijn ze prachtig verlicht. Op verzoek is tijdens de loop uitleg van een gids te verkrijgen. Je kunt de monumenten ook vinden op www.casalphen.nl.

Goed doel

Deelname aan de Bruggenrun is gratis. Donaties voor Alpe d’Huzes worden zeer op prijs gesteld. Ook de opbrengst van de foodtruck gaat naar de Alpe. Met deze donaties steun je de Alphense deelnemers die voor het KWF in 2017 de Alpe d’Huez gaan beklimmen.

 

 

Bewaren

Bewaren